Marines przygotowywali swoje
posiłki w terenie lub na kominkach w kwaterach. Każdemu marins wydawano dzienną
porcję żywności:
-
0,5 funta solonej
wieprzowiny
-
0,5 funta suszonego
grochu
-
1,5 funta herbatników
oraz raz w miesiącu funt masła.
Dostawali również melasę. Duże ilości syropu klonowego zakupowano od Indian.
Syrop był bardzo popularny. Świeża wołowina wydawana była rzadko. Czasami
marinsom pozwalano polować na jelenie i inną zwierzynę. W fortach farmerzy
sprzedawali zboże i warzywa.
Innym rodzajem żywności
kupowanym od Indian był pemikan robiony z suszonego mięsa jelenia lub bizona
wymieszanego z gniecionymi jagodami leśnymi. Wszystko zmiksowane w formę pasty
pakowano ciasno w worek z bizoniej skóry. Dla uszczelnienia worka na wierzchu
wylewano zwierzęcy smalec. Worek z pemikanem powinien ważyć do 90 funtów.
Spożywany był w formie zup, duszony lub smażony. Pemikan utrzyma się w każdej
temperaturze wiele miesięcy.
widelec XVIII w.
tłum. YP
Ted Spring - Sketch Book 56 vol. 2 - The French Marines 1754-1761
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz